Zbog kursa skače cena suhomesnatih proizvoda

PinterestFacebookTwitterShare

Domaći proizvođači i uvoznici suhomesnatih prerađevina dostavili su nove cenovnike svojih roba trgovcima, više za pet do deset odsto.
 
Za sada, miruju samo cene namirnica privatnih robnih marki, a trgovci tvrde das u najveća poskupljenja tražili uvoznici.
 
Argument za nove cene proizvođačima i uvoznicima su pad dinara, poskupljenje energenata i ambalaže, rast cena sirovina, ali i skok cena hrane na svetskoj berzi. Ipak, zbog stalnih poskupljenja hrane, u potrošačkim organizacijama traže od nadležnih da primoraju tržišne učesnike da još jednom preispitaju i smanje svoje marže. 

Kilogram suve pečenice i pršute, zavisno do dobavljača košta od 1.390 pa do 2.150, dok je rekorder svakako zlatiborska goveđa pečenica koja košta tri hiljade dinara po kilogramu.  Istovremeno, ova kategorija delikatesa, ako nije brendirana, može da se kupi i upola jeftinije za – 980 dinara. 

Veliki je i raspon cena mesnate slanine pančete, koja se u marketima prodaje po ceni od 1.050 do 1.890. Uporni kupci, ipak, u pojedinim mesarama, mogu kupiti pančetu i po 600 do 700 dinara po kilogramu. 

Čajna kobasica „drži“ cenu od 730 pa do 1.290 dinara. Odnedavno su za 20 dinara po kilogramu poskupela i dimljena rebra. 

Za pojedine riblje prerađevine stigli su cenovnici koji pokazuju da će pojedine konzerve uskoro biti skuplje i do 20 odsto.