Grčka crkva platila porez 12,5 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Grčka pravoslavna crkva koja je postala meta kritika zbog povlašćenog položaja u pogledu poreske politike, saopštila je da je platila 12,5 miliona dažbina za 2011. godinu.


Sveti sinod Grčke crkve je u komunikeu izneo da je Crkva državi platila “tačno 12.584.139,92 evra poreza za prošlu godinu”.

Akcija na internetu “Oporezujte crkvu”


To je skoro pet puta veći iznos u poređenju sa 2,5 miliona evra, koliko je Crkva na ime poreza platila 2010.

“Crkva nikada nije tražila da bude povlašćena u pogledu poreza u odnosu na ostale grčke institucije. Svi manastiri, parohije i crkvene zadužbine su porezni obveznici na osnovu grčkog zakona iz 2010. koji ih obavezuje na 20 odsto poreza od bruto prihoda”, navedeno je u komunikeu.

Kriza suverenog duga koja je uzdrmala državu sa 90 odsto pravoslavnih vernika pokrenula je pitanja o poziciji crkve što se tiče plaćanja poreza, pre svega na nekretnine, kao i namirivanje računa za struju.

Više od 100.000 ljudi pridružilo se na grčkoj stranici Fejsbuka pod nazivom “Oporezujte crkvu”, a do sad ih je 29.000 potpisalo peticiju na internetu kojom se država poziva da zauzda “ogromna bogatstva crkve”, kako bi smanjila budžetski deficit Grčke.

Drugi najmoćniji vlasnik nekretnina


Kako navodi francuska novinska agencija AFP, pravoslavna crkva je posle države drugi najmoćniji vlasnik nekretnina u Grčkoj, a procenjuje se da vrednost njenog bogatstva između 700 miliona do 2,5 milijardi evra.

Grčka crkva nije odvojena od države koja isplaćuje zarade za oko 9.000 sveštenika, među kojima je 100 mitropolita.

Crkva negiraju optužbe da je jedan od najvećih grčkih utajivača poreza i tvrdi da igra vitalnu socijalnu, ekonomsku i duhovnu ulogu u teškim vremenima.

Crkva ističe i da ulaže sredstva u održavanje 750 bolnica, sirotišta i fondacija koji pružaju utočište ugroženim građanima u ovim teškim vremenima.