Protesti na Tajvanu oko američke govedine

PinterestFacebookTwitterShare

Tajvanski aktivisti su danas ispred američke misije u Tajpehu organizovali demonstracije zbog pokušaja administracije u Vašingtonu da u pregovore o slobodnoj trgovini s Tajvanom uključe i pitanje tajvanskih restrikcija uvoza govedine tretirane kontroverznim aditivom.
 
Reč je o “raktopaminu”, dodatku stočnoj hrani koji ima za cilj podsticanje stvaranja manje masnog mesa.

“Raktopamin” je zabranjen na Tajanu, u Narodnoj Republici Kini, Evropskoj Uniji i mnogim drugim zemljama zbog rizika koji predstavlja za ljudsko zdravlje, ali je dozvoljen u 26 država sveta, uključujući SAD, Kanadu i Brazil.
 
Prošle godine Tajvanci su povukli s domaćeg tržišta američko meso za koje je utvrđeno da sadrži sredstvo za podsticanje rasta “optafleks” (za goveda) i “pejlin” (za svinje).

Kao i mnoge druge vlade sveta, i tajvanska je 2003. zabranila uvoz američke govedine, kada je i u SAD utvrđena bolest ludih krava. Zabrana je 2006. ublažena time što je dozvoljen uvoz američke govedine bez koske.

Oktobra 2009. su tajvanske vlasti dozvolile i uvoz američke govedine s koskama, goveđih iznutrica i mlevene govedine, međutim, morale su da povuku tu odluku pod pritiskom protesta javnosti.