Privrednici sa juga Srbije uzimaju najnepovoljnije kredite

PinterestFacebookTwitterShare

Mala i srednja preduzeća iz Pčinjskog okruga za pokretanje biznisa i unapređenje poslovanja najčešće uzimaju najnepovoljnije bankarske kredite, izjavio je danas koordinator vranjskog odeljenja Privredne komore Leskovac Branislav Popović.


On je agenciji Beta rekao da privrednici u manjoj meri uzimaju kredite Fonda za razvoj, a da svi imaju problem sa obezbeđenjem garancija i otplatom kredita.
 
Popović je rekao da mala i srednja preduzeća s juga Srbije imaju dodatnih problema sa obezbeđivanjem garancija za dobijanje kredita, jer se imovina na jugu Srbije procenjuje kao manje vredna nego u Vojvodini, čak i ako je njena vrednost na tržištu potpuno ista.
 
“To je samo jedan od problema koji muče male i srednje preduzetnike na jugu Srbije, takođe gotovo svi mali i srednji privrednici imaju problema sa otplatom kredita”, kazao je Popović nakon održavanja okruglog stola “Pristup izvorima finansiranja malih i srednjih preduzeća” koji je organizovan zajedno sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj.
 
Prema njegovim rečima, nakon privatizacije većina preduzeća na jugu Srbije ne radi tako da je najveći broj zaposlenih u privredi upravo u malim i srednjim preduzećima.
 
“Zato se svaki dodatni pritisak na poslovanje tog dela privrede odražava i na socijalnu kartu celog regiona”, kazao je Popović.