Otkriveno prvo nalazište gasa u Crnom moru

PinterestFacebookTwitterShare

Američka petrohemijska kompanija “Eksonmobil” i rumunska “Petrom” otkrile su veliko nalazište gasa u Crnom moru, čije potencijalne rezerve mogu da dostižu 84 milijardi kubnih metara, objavile su kompanije na sajtu berze u Beču.
 

Bušotina “Domino-1” u kojoj je gas otkriven, nalazi se u okviru bloka “Neptun” 170 kilometara udaljenom od rumunske obale. Ovaj blok istražuju “Eksonmobil” i austrijska grupacija OMV, pod čijom je kontrolom rumunska “Petrom”.

U zajedničkom saopštenju kompanije ističu da otkriće, u slučaju da se potencijalne rezerve potvrde, može da postane najveći gasni projekat u istoriji postojanja OMV. U tom slučaju investicije partnera u eksploataciju nalazišta će se meriti milijardama dolara, objavio je internet sajt “Lenta.ru”.

Cena akcija OMV na berzi u Beču su posle saopštenja o otkriću nalazišta porasle za 3,2 odsto, a akcije “Petrom” za 5,2 procenta.

Gas se u Rumuniji do sada crpeo samo iz kopnenih nalazišta, s tim što je godišnja proizvodnja na nivou oko 2,5 milijardi kubnih metara. Godišnje potrebe te zemlje premašuju 12 milijardi kubnih metara, od kojih 9,6 milijardi se pokriva uvozom.