Hungarikum centar predstavlja mađarska vina na “BeoWine” sajmu

PinterestFacebookTwitterShare

Hungarikum centar je saopštio da je za predstojeći “BeoWine fair 2012” pripremio raznoliku ponudu vina iz 8 mađarskih podruma iz 5 vinskih regija, sa premijernim predstavljanjem nekoliko autohtonih mađarskih sorti jedinstvenih aroma.

– Zahvaljujući preko 1.000 godina staroj tradiciji pravljenja vina i više od 10.000 hiljada registrovanih vinskih podruma, Mađarska je među vodećim evropskim i svetskim proizvođačima vina. Brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima pokazuju odlučnost mađarskih vinara da tržištu ponude najviši kvalitet vina. Sa svoje 22 vinske regije i više desetina autohtonih sorti Mađarska pre svega nudi originalna i atipična vina. Ono što razlikuje mađarska vina od vina ostalih regija jesu veoma izražena i jaka mirisna cvetna i voćna nota kod belih vina i delikatna dugotrajnost i punoća ukusa kod crvenih vina – stoji u saopštenju.

Hungarikum centar će pre svega predstaviti desertna vina po kojima je Mađarska poznata jer im priroda podneblja daje savršenu harmoniju šećera i kiselosti. Najpoznatija vinska regija za desertna vina je Tokaj gde se na isti način pripremaju asu i furmint vina već 380 godina.

– Za ugođaj sa stilom izdvajamo penušava vina iz podruma penušavih vina “Torley”, koji je vodeći proizvođač penušavih vina u Evropi sa tradicijom od 1882. godine. Posebno izdvajamo penušavo vino Chardonnay Brut iz 2006. godine koji je nagrađen prestižnom srebrnom nagradom na takmičenju Decanter prošle godine. Preporučujemo i vina iz podruma “Frittman” koji je dve godine uzastopno bio biran za vinara godine u Mađarskoj, kao i vina iz porduma “Pannon Tokai” sa novim ukusima najpoznatijeg brenda ovog regiona – kažu u Hungarikum centru.

Posetioci će moći da degustiraju i najkvalitetnija vina iz podruma “Maurer”, “Tornai”, “Polgar”, “Bodri” i “Tokaj Kereskedohaz”, kao i autohtone sorte Irsai Oliver, i Čersegi Fusereš.

“BeoWine fair” će biti održan od 23. do 26. februara na Beogradskom sajmu.