OMV profitirao na Arapskom proleću

PinterestFacebookTwitterShare

Austrijski naftni i gasni gigant OMV je ostvario rast profita od 16 odsto u 2011. uprkos privremenom obustavljanju proizvodnje u Libiji i Jemenu.
 
Ukupan neto profit je porastao na 1,06 milijardi evra sa 921 miliona evra u 2010. godine, navodi se u saopštenju ove kompanije. Prodaja je takođe skočila za 46 odsto na 34 milijarde evra sa 23,3 milijarde evra iz 2010.
 
“Prethodna godina je bila usprešna godina za OMV grupaciju. U njoj je dominiralo arapsko proleće koje je sa jedne strane prouzrokovalo visoke cene nafte, a sa druge strane manjak nafte iz Libije i Jemena,” rekao je izvršni direktor ove kompanije Gerhard Rois.

Nemiri u arapskom svetu su prošle godine uzrokovali prekide u proizvodnji nafte, ali je OMV prošlog meseca objavio da je proizvodnja u Libiji vraćena na 60 odsto nivoa na kom je bila pre izbijanja nemira koji su svrgnuli Moamera Gadafija, kao i da će premašiti taj nivo u 2012. U Jemenu je, sa druge strane, proizvodnja zaustavljena i jedino će biti obnovljena ukoliko se bezbednosna situacija poboljša, dodaje OMV.
 
Bolji celogodišnji rezultati su delimično bili posledica više cene sirove nafte “brent” koja je bila u proseku za 40 odsto viša nego u 2010.

Profit kompanije je u poslednjem kvartalu više nego udvotručen, na 207 miliona evra sa 88 miliona evra u istom periodu 2010, iako je čišt profit opao na 533 miliona evra sa prethodnih 582 miliona evra.