Time: Monti je najmoćniji je muškarac Evrope

PinterestFacebookTwitterShare

Tehnokratski premijer Italije Mario Monti  najmoćniji je muškarac Evrope prema oceni američkog magazina Time. Monti je na čelu italijanske vade tačno 100 dana, a u tom kratkom roku profesor ekonomije počeo je sa sprovođenjem reformi koje već daju prve pozitivne rezultate. Finansijska tržišta su se stabilizovala, a Italija pokazuje znakove oporavka.

Najvažniji evropski muškarac Monti i dalje je u senci najmoćnije žene sveta, nemačke kancelarke Angele Merkel, koja italijanskom kolegi veruje više od svog prvog evropskog partnera, francuskog predsednika Nikole Sarkozija. Pre svih važnih odluka u EU Merkel se prethodno konsultuje sa Mariom Montijem.
 
Gotovo istovremeno kad i Mario Monti, drugi tehnokrata Lukas Papademos preuzeo je vlast u Grčkoj s istim zadatkom – zaustaviti klizanje zemlje prema bankrotu. Obojica je trebalo da učine ono što profesionalni političari nisu uspeli: obuzdati dug i privrednu krizu, a zatim obnoviti poverenje.

Monti je građane Italije uspeo da uveri da ih ‘na reforme ne prisiljava Evropa, već dramatična privredna i finansijska situacija u koju su se sami doveli’. Simpatije je osvojio i borbom protiv utaje poreza.