Rumunski Petrom beleži rekordan profit

PinterestFacebookTwitterShare

Naftna industrija Srbije nije jedina naftna kompanija u regionu koja je zebeležila rekordni profit, veoma dobre rezultate beleži i rumunski Petrom.
 
Petrom, koju kontroliše austrijski OMV, zabeležila je prošle godine rekordni profit za Rumuniju od 887 miliona evra, što znači rast za 72 odsto.
 
Generalni direktor Petroma Marijana George izjavila je da je taj profit rezultat značajnih investicija, efikasnog menadžmenta, povoljnih cena nafte, otkrivanja novih resursa gasa i eksploatacije gasa u Crnom moru na velikoj dubini.
 
Petrom je prošle godine ušao i u sektor električne energije otvaranjem za trgovinske operacije eolskog parka Dorobancu, na jugu Rumunije i istovremeno je završio centralu Brazi. Petrom je najviše uložio u istraživanje i proizvodnju – 776,8 miliona evra. U proizvodnju gasa i struje uloženo je 121,5 miliona evra, a na rafinerije i marketing 231,2 miliona evra, saopštila je ta kompanija.

Proizvodnja nafte i prirodnog gasa je porasla prošle godine za jedan odsto, na 67,77 miliona barela. Rast proizvodnje podržavalo je prošle godine vađanje prirodnog gasa, za tri odsto veće nego 2010, odnosno 5,32 milijarde kubnih metara.

Aktiva grupe Petrom povećana je za više od devet odsto, sa 25,146 milijarde leja na 27,455 milijarde leja. Broj zaposlenih u kompaniji smanjio se prošle godine za sedam odsto, a prepolovljen je u odnosu na 2004. godinu kada je rumunsku kompaniju Petrom preuzela austrijska grupa OMV i kada je njen dug iznosio 240 miliona evra.