Prva megavatna solarna elektrana uskoro u Hrvatskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Sharp i Erste banka navodno pregovaraju o izradi prve velike solarne elektrane u Hrvatskoj.
 
U Zagrebu je nedavno održan značajan privredni susret domaćih investitora i delegacije kompanije Sharp u najvišem sastavu, i Erste banke, u organizaciji kompanije Struja iz prirode i kompanije Nival, u vezi dogovora o izgradnji prve 1 megavatne solarne elektrane u Hrvatskoj, ekskluzivno saznaje portal croenergo.eu od proverenog izvora, a prenosi portal znano.st.
 
Predstavnici Sharpa, Hiromiši IIda (solar system sales manager), Peter Tiel (executive vice president SHARP – Europe), Robert Majer (manager for East Europa i Mediterranean) i Gerhard Korpič (KW Solartechik Graz – Austria), investitorima su predstavili proizvodnju i tehnologiju solarnih panela, kao i najnovija dostignuća u tehnologiji mikroamorfa.
 
Delegacija je predstavila i novosagrađenu fabriku u Italiji, projekt izveden u saradnji si talijanskim ENEL-om i kompaniji STMicroelectronics. Prodaja ove fabrike osigurana je putem novoosnovanog joint venturea nazvanog Enel Green Power & Sharp Solar Energy (ESSE), koji je osmišljen kako bi olakšao razvoj, proizvodnju i upravljanje fotonaponskim sistemima u EMEA regiji.
 
Zacrtano povećanje proizvodnih, a samim time i prodajnih kapaciteta do 2016. trebalo bi dostići oko 500 MW proizvedenih solarnih panela godišnje, a ta je fabrika specijalizovana za proizvodnju mikroamorf modula s čistim ekološkim materijalima i visokim stupnjem automatizacije.
 
Izvor croenergo.eu portala je izneo kako proizvođač ozbiljno računa na hrvatsko tržište, pa se ozbiljno pregovara oko izgradnje prve 1 megavatne solarne elektrane u Hrvatskoj.