Smederevo u ponedeljak o novom ugovoru za rafineriju

PinterestFacebookTwitterShare

Grad Smederevo i predstavnici „Comico Oila“, investitora za izgradnju rafinerije dogovorili su izmene 60 odsto ugovora o izdavanju zemlje u zakup u korist grada. Zamenica gradonačelnika Jasna Avramović nagovestila je da će se nova verzija ugovora na Gradskom veću naći već u ponedeljak.
 
“Tokom intenzivnih pregovora o ”upodobljavanju” ugovora u svim elementima od 23, promenjeno je 17 članova ugovora koji prethodno nisu dobili saglasnost odbornika, rekla je Avramović i dodala da je investitor prihvatio sve sugestije.
 
Predstavnik kompanije “Comico Oil” Radomir Radivojević nije želeo da komentariše pregovore, rekavši da je stav kompanije da se do donošenja odluke u Skupštini grada Smedereva neće obraćati javnosti.

Predsednik parlamenta Branče Stojanović rekao je da je imajući sve to u vidu, realno da se ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije nađe na dnevnom redu Skupštine grada Smedereva pre raspisivanja izbora. 

Skupština grada Smedereva donela je pre dve i po godine Odluku o davanju u dugoročni zakup na 99 godina neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, u industrijskoj zoni u Smederevu, površine od 113 hektara 12 ari 16 metara kvadratnih, za izgradnju rafinerije. 

Neizgrađeno građevinsko zemljište, na osnovu „zelenog svetla“ odbornika, trebalo je da bude izdato u zakup kompaniji „Comico Oil“, radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih proizvoda. 

Prethodni ponuđeni ugovor Skupštini grada na usvajanje, obuhvatio je i pogodnosti koje bi dobila lokalna samouprava, počev od cene zakupnine od 652 miliona dinara, koje je investitor, u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora, morao da uplati na račun gradskog budžeta. 

Reč je i o 542 nova radna mesta, uz definisanje aspekata životne sredine, a u ostale pogodnosti spadala je i izgradnja objekta za decu ometenu u razvoju površine od 350 metara kvadratnih. Radi poboljšanja kvaliteta života i zdravlja ljudi, investitor je obećao i konverziju svih vozila javnog prevoza i teretnih vozila javnih preduzeća na tečni naftni gas (TNG).