Koliko će nas koštati ulazak u EU?

PinterestFacebookTwitterShare

Ulaskom u EU, Srbija će biti u obavezi da poništi sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom koji nam godišnje samo od izvoza donosi oko milijardu dolara prihoda.

Srbija ’e zbog Evrope, pored “slobodnog” izvoza u Rusiju koji svake godine raste za 60 odsto, morati da se odrekne i svih bilateralnih sporazuma sklopljenih s drugim zemljama. Direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je u četvrtak da svaka zemlja koja pristupa Evropskoj uniji odustaje od posebnih sporazuma o slobodnoj trgovini, ali i da pristupanje trgovinskoj politici EU donosi povoljnosti novim članicama.

Odgovarajući na novinarska pitanja po otvaranju konferencije “Srbija i EU – Kraj početka”, Delevićeva je podsetila da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne podrazumeva nikakav izbor izmedju sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i bilo kog drugog sporazuma o slobodnoj trgovini.

“Medjutim, danom ulaska u EU zemlja koja ulazi priključuje se zajedničkoj trgovinskoj politici i odustaje od posebnih sporazuma o slobodnoj trgovini koje ima. U sluičaju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom čini mi se da je to manje isključiv izbor nego što se da predstaviti”, kazala je. Direktorka Kancelarija za evropske integracije podsetila je da Rusija u trgovinskoj razmeni sa svetom učestvuje sa deset odsto, a EU sa 56 odsto.
 

“Danom kada Srbija udje u EU i odustane od sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ona ulazi u režim sporazuma o partnerstvu i saradnji koji EU ima sa Rusijom”, kazala je.

Međutim, Miroslav Mitković, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), upozorava da za Srbiju prekid sporazuma s Rusijom neće biti bezbolan jer je od njegovog sklapanja naš izvoz u tu zemlju svake godine rastao za oko 60 odsto

On navodi da je “izvoz Srbije u Carinsku uniju (Rusija, Belorusija i Kazahastan) u 2010. bio 580,5 miliona dolara, dok je uvoz bio 2,27 milijardi dolara. U poređenju sa 10 meseci 2011, vidi se značajan pomak u izvozu Srbije, tako da je veći za 58,7 odsto”. 

“Nemamo još uvek precizne informacije za celu godinu, ali izvoz naše robe u Rusiju u 2011. dostiže sumu od oko 900 miliona dolara. Ukoliko se do ulaska u EU srpske firme koje izvoze na taj prostor ne prilagode ili bolje pozicioniraju na ruskom tržištu, propašće, što će se osetiti i u našoj privredi”, objašnjava Mitković.