Zbog visokih cena Amerikanci sve češće kradu gorivo

PinterestFacebookTwitterShare

Sjedinjene Američke Države su godinama bile poznate po jeftinom gorivu, ali je skok cena na svetskom tržištu naftnih derivata uticao i na porast cena u Americi, i policija se sada po prvi put suočava sa nečim do skora nezamislivim- krađama benzina sa pumpi.

 
Kako prenosi ABC televizija u poslednja dva meseca dogodilo se više krađa u kojima su lopovi pokušali da prespu gorivo sa pumpi u velike kanistere koje su vozili u specijalno pripremljenim kombijima.
 
U Americi je danas prosečna cena benzina oko 3,59 dolara za galon, koji ima 3,78 litara (oko 78 dinara za litar), što je za 40 centi više u odnosu na pre godinu dana, a istovremeno i najviša cena goriva u američkoj istoriji. Dalja poskupljenja koja se najavljuju, očigledno su dovela do ideje da se benzin krade, sa čim se policija u SAD nikada ranije nije suočavala zbog niske cene goriva.
 
Poslednji pokušaj se, kako navodi ABC, dogodio pre dva dana na benzinskoj pumpi u blizini grada Tampa na Floridi, kada su lopovi dovezli kombi do pumpe i iz cisterni počeli da prebacuju gorivo u spremljene kanistere. Policija je osujetila tu krađu, ali je ona samo jedna u niza više desetina koje su se dogodile širom Amerike.
 
Ukradeno gorivo se kasnije prodaje kamiondžijama po ceni od 2,50 dolara za galon, a s rastom cene goriva, američka policija strahuje da će ovakvih krađa biti sve više.