Pronađene bakterije koje bi mogle biti novi izvor energije

PinterestFacebookTwitterShare

U jednoj britanskoj reci su pronađene bakterije koje se obično mogu pronaći kako kruže visoko iznad Zemlje, a koje bi za svet mogle biti novi izvor energije, piše Daily Mail.

Ti misteriozni mikroorganizmi, pronađeni na ušću reke Ver u Sanderlendu mogu proizvesti elektricitet koristeći posebne baterije, zvane mikrobne gorive ćelije (MFC).

Veruje se kako su bakterije Bacillus stratosphericus, koje obično borave na visini većoj od 30 kilometara iznad površine Zemlje, na površini završile zahvaljujući atmosferskom strujanju, koje uzrokuje da se isparena voda digne u stratosferu i zatim opet padne. To je posebno moćan soj bakterije koji se u MFC-u može iskoristiti za pretvaranje rečnog otpada u energiju i čistu vodu. Za razliku od ostalih bakterija Bacillus stratosphericus ima duplo veći potencijal za generiranje elektriciteta, a naučnici sa Univerzitetu u Njukastlu veruju kako mogu iskoristiti tu energiju i upotrebiti za napajanje aparata u zemljama u razvoju.

Kada se drže u rastvoru bez prisutnosti kiseonika, organizmi unutar MFC-a proizvode ugljen dioksid, protone i elektrone. Oslobođeni elektroni oblikuju negativno nabijene anode, dok protoni stvaraju pozitivno nabijene katode. Time se stvaraju oba naboja potrebna za električnu struju. Grant Burges, profesor morske biotehnologije u Njukastlu, rekao je kako ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Environmental Science and Technology, demonstrira „potencijalnu moć tehnike mikrobnih gorivih ćelija (MFC).

Rekao je kako su on i njegovi kolege namerno manipulisali mikrobnim miksom kako bi stvorili biofilm koji je uspešniji pri proizvodnji elektriciteta. Dodao je kako je ovo prvi put da su se individualni mikroorganizmi proučavali na ovaj način. Rekao je i kako je pronalazak Stratosphericusa bio poprilično iznenađenje, ali ono što taj pronalazak pokazuje je potencijal koju tehnika može imati u budućnosti, jer oko nas postoje milioni mikroorganizama koji mogu proizvesti energiju.
 
Burges je rekao kako je njegov naučni tim izolovanjem 75 zasebnih vrsta bakterija iz reke Var uz pomoć MFC-a testirao potencijal stvaranja energije svake od njih. Selektovanjem najboljih vrsta bakterija naučnici su uspeli stvoriti veštački biofilm, udvostručivši tako izlaznu snagu MFC-a sa 105 vata na 200 vata po kubnom metru. Iako je ta snaga još uvek relativno niska, to bi bilo dovoljno za napajanje svetla i moglo bi pružiti itekako potrebne izvore energije u delovima sveta bez električne energije.

Koncept korištenja mikroba za proizvodnju energije nije nov i već se koristio za obradu otpadnih voda. Burges zaključuje kako je ovo vrlo interesantna metoda prikupljanja energije iz nečega što bi inače bio bezvredan izvor.