Minus napravio štetu na voću od 70 mil. evra?

PinterestFacebookTwitterShare

Temperatura koja je u prvoj polovini februara nekoliko dana uzastopno dostizala i minus 27 stepeni, nepovoljno je uticala na pojedine voćne vrste i vinovu lozu. Prema rečima prof. dr Zorana Keserovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, šteta od izmrzavanja voća u Srbiji iznosiće oko 70 miliona evra.
 
U kojoj meri je ugrožen ovogodišnji rod, tek će se utvrditi.
 
O ovoj temi, za Radio-televiziju Vojvodine, govorio je i prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
 
“Prema našoj proceni, u ravničarskom delu došlo je do izmrzavanja od 95 do 100 odsto koštičavih voćnih vrsta, pre svega breskve i kajsije. Najveću otpornost pokazala je jabuka”, rekao je Keserović i dodao da će šteta u Srbiji biti preko 20 odsto.
 
“Ako se u Srbiji proizvede milion i 250 hiljada tona voća, mi procenjujemo da će ta šteta biti od 150 do 200 hiljada tona, a vrednost toga je oko 70 miliona evra”, reko je Keserović za RTV.