U Banatu traktori idu i u muzej

PinterestFacebookTwitterShare

Kolekcija traktora, koju su tri generacije porodice Žeravica iz Novog Miloševa pažljivo prikupljale, postala je stalna muzejska postavka. Tako se sada u ovom malom banatskom selu mogu videti sve one mašine koje su tokom prošlog veka radile na srpskim njivama. 
 
Svaki traktor u ovom muzeju ima svoju posebnu priču, i svaku poznaje Čeda Žeravica. Ovi traktori su, kako kaže, u prošlosti hranili porodice i zbog toga je važno da budu sačuvani. Mnoge je nasledio od dede i oca, dok ih i on još uvek traži i nabavlja po celoj Srbiji. 

„Kada ga nabavimo i donesemo, potrebno je i dovesti ga u prvobitno stanje, nabaviti sve delove jer uglavnom fale, kako bismo ga doveli u prvobitno stanje. Za to je potrebno mnogo truda, rada i novca,“ kaže Žeravica. 

Iako ova kolekcija zbog specifičnosti mnogo vredi, Žeravica kaže da nema cenu i nijedan deo nije na prodaju. To se posebno odnosi na američki traktor, koji ima svoje specijalno mesto i datira iz 1920. godine. 

„Taj traktor je „hart-par“, koji je i najstariji i najdragoceniji. Na našem prostoru je jedini, najbliži njemu je negde kod Bodenskog jezera u Nemačkoj, isti takav. U njega smo puno uložili. Nedostaju još neki delovi pa će biti kompletan i u ispravnom stanju, kao nekada kada je izašao iz fabrike,“ kaže Žeravica.

Muzej je za posetioce otvoren svakog radnog dana od 8 do 16 časova, a obilazak je besplatan. Ipak, traktori nisu sve što se ovde može videti… 

„Kad bude vremena i para, napravićemo jednu lepu galeriju i tamo postaviti sve stare zanate, kako je to nekada izgledalo i kako se radilo. Svi posetioci koji dođu u muzej moći će lako i jednostavno da vide baš kako su ti stari zanati funkcionisali,“ kaže domaćin. 

U postavci ovog neobičnog muzeja je i traktor proizveden 1951. u Rakovici, jedan je od najstarijih domaćih modela na našim prostorima. Interesantno je da je još uvek u voznom stanju, iako je sada muzejski eksponat. Inače, on je samo jedan od oko 80 traktora koji se nalaze u ovom krajnje nesvakidašnjem muzeju.