Prva solarna toplana u Srbiji spremna za puštanje u pogon

PinterestFacebookTwitterShare

U selu Badnjevcu, nadomak Kragujevca, urađeno je pilot postrojenje prve solarne toplane u Srbiji, što predstavlja veliki prodor na polju energetske efikasnosti i uspešnog korišćenja obnovljivih izvora energije.
 
Koncentrator je prečnika 13 metara i toplana je spremna za puštanje u pogon, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).
 
Postoji i mali broj solarnih elektrana koje imaju toplotne akumulatore, koji rade na principu akumuliranja toplote faznog prelaza. U tom procesu koriste se rastopljene soli, ali takvi akumulatori mogu da obezbede proizvodnju energije još samo tri sata posle zalaska sunca.
 
Nekadašnji profesor Mašinskog fakulteta u Kragujevcu Vladan Petrović patentirao je visokotemperaturni akumulator, koji omogućava da se akumulirana energija iz sunca proizvodi po potrebi i u kontinuitetu, 24 časa na dan, 365 dana u godini.
 
Zapreminski kapacitet akumulatora iznosi 450 kilovat časova po metru kubnom, što ga čini jedinstvenim u svetu, a maksimalna temperatura do koje se zagreva akumulaciona masa iznosi 800 stepeni Celzijusovih.
 
Sistem izolacije jezgra akumulatora je takođe patentirano rešenje profesora Petrovića, koje omogućava da toplotni gubici budu manji od šest odsto na godišnjem nivou. Taj sistem koristio bi se za proizvodnju električne energije i snabdevanje toplotnom energijom gradova i manjih mesta, a moguća je primena u prehrambenoj, tekstilnoj, drvnoj, hemijskoj industriji i drugim proizvodnim granama.
 
Pored proizvodnje energije moguća je i integracija sistema za odslanjavanje morske vode, što ga čini vrlo atraktivnim za zemlje Bliskog istoka.
 
Prednosti sistema su u kontinuiranoj proizvodnji energije iz akumulirane sunčane energije, a kapacitet akumulacije je do pet puta veći od postojećih sistema. Nema ograničenja u odabiru lokacije za instalaciju postrojenja, jer se sistem može primeniti u svim zemljama sveta.

Dizajn koncentratora urađen je u specijalnoj softverskoj simulaciji koja omogućava da konstrukcija izdrži sve atmosferske uticaje sa velikom uštedom u materijalu, za razliku od sličnih postojećih sistema.
 
Na prezentaciji „prve šumadijske solarne toplane“ održanoj u Badnjevcu za projekat su se zainteresovali predstavnici opštine Velika Plana, gde bi se radio koncentrator prečnika 55 metara i snabdevao energijom ceo grad.
 
Izrada takvih velikih sistema, kako je objasnio Petrović, dovela bi do pokretanja industrije i omogućila otvaranje velikog  broja novih radnih mesta, angažovanje domaćih projektantskih i izvođačkih firmi.
 
Snabdevanje sirovinama iz Srbije dovelo bi do smanjenje uvoza energenata, što bi predstavljalo veliku uštedu, a postoji i mogućnost proizvodnje radi izvoza na evropsko i svetsko tržište.
 
Za učešće u realizaciji ovog projekta zainteresovane su velike svetske kompanije i u toku je realizacija projektnih rešenja za Indiju, Englesku i Jordan.