Češka vratila Poljskoj i Mađarskoj gotovo 3 miliona jaja

PinterestFacebookTwitterShare

Češka je od početka godine vratila Poljskoj i Madjarskoj 2,7 miliona jaja iz odgoja koji ne ispunjavaju evropske standarde o veličini kaveza. Gajenje koka nosilja u većim kavezima je u zemljama Evropske unije obavezno od početka ove godine, podsetio je češki privredni sajt ihned.cz.
 
Propis o tome donet je još pre 13 godina, ali se ne poštuje u polovini zemalja EU. Evropska komisija je u januaru zapretila tim zemaljama kaznom ukoliko ne poprave stanje.
 
EK ističe da Francuska, Španija, Belgija, Bugarska, Kipar, Madjarska, Italija, Litvanija, Malta, Holandija, Poljska, Portugalija i Rumunija, imaju u starim, neodgovarajućim kavezima oko 51 milion „zatočenih“ kokošaka.
 
U konvencionalnim kavezima za jednu kokošku je predvidjeno 550 kvadratnih centimetara, a po novom je to 750 centimetara. Ne radi se ni o kakvim luksuznim krletkama, razlika je jedva za trećinu. Prema normi, kokoška u naprednom evrokavezu mora da ima na raspolaganju i leglo ili gnezdo.
 
Jaja se, prema živinarima, ni na koji način ne razlikuju. Razlika je samo u uslovima gajenja i kasnije u ceni. U većini zemalja se deo farmi pripremio za nova pravila i njihova jaja sada zamenjuju proizvodnju onih proizvodjača, kojima su jaja vraćane.
 
„Postoji spisak Evropske komisije, koji se stalno dopunjuje, u kome su navedena preduzeća koja ispunjavaju uslove“, rekao je sajtu ihned.cz portparol češke Državne veterinarske uprave Josef Duben.
 
Jaja iz neodgovarajućeg odgoja ne smeju da se izvoze i mogu da se koriste samo za proizvode od jaja u zemlji porekla.
 
„Jaja, naravno, nisu štetna po zdravlje, ali naš zadatak je takodje da nadgledamo ispravnost oznaka i normi“, objasnio je Duben.
 
Kontrole je do odredjene mere iniciralo ministarstvo poljoprivrede i sama vlada koja je uredbom pozvala uvoznike prehrambenih proizvoda da svaku pošiljku iz zemalja EU prijave 24 sata ranije regionalnoj veterinarskoj upravi. U Poljsku je vraćeno oko dva miliona jaja, a ostatak je išao u Mađarsku.
 
„Zemlje se dele na one koje poštuju standarde i one koje je ‘baš briga’. Ukoliko bi se jaja ovih drugih pustila na tržište, onda bi oni koji su ispunili norme investirali u nove kaveze i čija je proizvodnja skuplja bio bi u nepovoljnijem položaju“, ukazao je predsednik Poljoprivredne komore Jan Veleba.
 
Originalne mere se, prema nekim vestima, sprema da uvede Belgija, koja namerava da jaja iz neodgovarajućeg odgoja – farba.