Strane investitore u Srbiji najviše zanimaju sportski objekti

PinterestFacebookTwitterShare

Stranci obleću Srbiju tražeći atraktivne lokacije za velike investicije, a posebno se interesuju za sportske objekte u Beogradu, kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS). Naročito interesovanje vlada za izgradnju novog fudbalskog stadiona “Marakana” za “Crvenu Zvezdu”, izjavio je sekretar Odbora za građevinarstvo u PKS Goran Rodić.
 
Stručnjak za građevinarstvo ističe da je tako veliko interesovanje za nekretnine u Beogradu posledica ekonomske krize u svetu, ali i sjajan geografski i turistički položaj naše prestonice u Jugoistočnoj Evropi.
 
– Potencijalnih investitora ima puno koji svaki čas obilaze Srbiju i snimaju teren za investicije – rekao je Rodić dodajući da je Beograd na takvom mestu da bi svako ko uloži u neki ozbiljan projekat mogao vrlo brzo da povrati novac.
 
On je naveo da je otkada se povelo pitanje oko privatizacije sportskih društava bilo mnogo zainteresovanih potencijalnih investitora za stadione u ekskluzivnim zonama u Beogradu, koji su tim povodom kontaktirali PKS.
 
Ozbiljni investitori su se javljali, prema njegovim rečima, uglavnom sa namerom da kupe ceo klub i na mestu starog stadiona izgrade ekskluzivni svetski centar, sa novim stadionom, tržnim centrom, hotelom i pratećim sadržajima.
 
– Imali smo u PKS sastanke sa jakim investitorima iz Rusije koji su dolazili i tražili gde da ulože pare u Beogradu, a bili su zainteresovani za zgrade Generalštaba, Karađorđevu ulicu, beogradski aerodrom, stadion “Marakanu” i druge – naveo je Rodić.
 
On je rekao da su se u PKS interesovale za to i firme iz Italije, Engleske, čak i sa Bliskog istoka, a da investitori iz Kine, koje pojedini mediji pominju kao zainteresovane za “Marakanu”, još nisu kontaktirali PKS.
 
On je naveo da je što se tiče tih investicija u prethodnom periodu bilo manjiih problema zbog izmena Zakona o planiranju i izgradnji, konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem, oko statusa i urbanističkih uslova, ali da to nije umanjilo zainteresovanost potencijalnih investitora.
 
– U jednom periodu se razmišljalo da se stadion “Marakana” preseli i da na njegovom mestu bude sportsko-tržni centar – s obzirom da za to ima idealan položaj, podsetio je on.
 
Za tako nešto su u Beogradu, kako navodi predstavnik komore, interesantni i stadion ‚‚Rada” na Banjici, kao i ‚‚Grafičara” na Senjaku za koje se takođe interesuju strane firme , napomenuvši da oni te objekte ne bi stavili u funkciju sporta već bi ekskluzivnu lokaciju prenamenili u druge svrhe.
 
Rodić je dodao da, prema njegovom mišljenju, ne bi trebalo dozvoliti da stadioni ‚‚Partizana”, ‚‚Zvezde” i ‚‚OFK Beograda” u zonama sa već izgrađenom infrastrukturom promene namenu, već samo da se proširi njihov sadržaj, ali tako da ta sportska društva ostanu na tim mestima.