BRIKS ima kandidata za predsednika Svetske banke

PinterestFacebookTwitterShare

Zemlje BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) spremne su da predlože svog kandidata za novog predsednika Svetske banke (SB), izjavio je brazilski ministar finansija Gvido Mantega.
 
Na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20), koja se danas završava u Meksiko Sitiju, Mantega je je rekao da dosadašnje neformalno pravilo, na osnovu koga čelnika SB predlažu SAD, treba promeniti i na tu funkciju izabrati stručno lice, a ne predstavnika koji bi bio izabran po nacionalnoj pripadnosti.
 
“Izbor kandidata za šefa SB treba da se zasniva na zaslugama, a ne na nacionalnosti“, precizirao je Mantega tokom zasedanja ministara finansija i šefova centralnih banaka G20, prenele su agencije.
 
Članice SB bi do 23. marta trebalo da predlože kandidate za novog predsednika SB, a izbor novog čelnika te organizacije predviđen je tokom aprila.
 
Sadašnji čelnik te međunarodne finansijske organizacije SB, Amerikanac Robert Zelik, najavio da će se krajem juna povući sa dužnosti koju obavlja već pet godina.
 
Prema tradiciji koja važi još od kraja Drugog svetskog rata, predsednika Svetske banke predlažu SAD, dok evropske zemlje daju šefa Međunarodnog monetarnog fonda.
 
„Sada je došlo vreme da se prekine tradicija po kojoj su položaje šefova SB i MMF delili SAD i Evropa i mi ovoga puta treba da se saglasimo oko zajedničkog kandidata“, izjavio je ministar finansija Južnoafričke Republike Parvin Gordan.
 
Kao mogući kandidati za novog predsednika SB za sada se pominju ekonomski savetnik predsednika SAD Lari Samers i aktuelna američka državna sekretarka Hilari Klinton koja je, međutim, izjavila da je ta funkcija ne interesuje. Prema nedavnom pisanju lista “New Yorker” najverovatniji kandidat za čelno mesto u Svetskoj banci je aktuelni američki ministar finansija Timoti Gajtner.