Izraelski recept za poljoprivredu

PinterestFacebookTwitterShare

Izrael je svetski lider u primeni visokih tehnologija u poljoprivredi. Uprkos pustinjskim uslovima, podmiruje dve trećine potreba za hranom. Sa tek pet litara kiše po kvadratnom metru godišnje, sva hrana proizvodi se uz pomoć sistema za navodnjavanje.
 
Primenom irigacionog sistema kap po kap, kao i drugih tehnologija za navodnjavanje, na otvorenim poljima višestruko se uvećava prinos i štiti životna sredina.
 
“U odnosu na druge koji nemaju ovaj sistem za navodnjavanje, uz istu količinu vode imamo 10 puta veću proizvodnju. Ovakvim navodnjavanjem smanjujemo i količinu đubriva”, kaže Evelyn Rosenthal, poljoprivredni inženjer. Prema njenim rečima, zemlje koje su bogate rekama mogu da povećaju agrarnu proizvodnju, samo ako pravilno koriste resurse i uvode nove tehnologije.
 
Irigacione tehnologije u plastenicima, uz optimalno grejanje i ventilaciju, omogućavaju da se u sezoni, po hektaru, proizvede i četiri puta više voća i povrća nego na otvorenim poljima. Slično je i kod uzgoja krava.

U svetskom vrhu po kvalitetu mleka
 
“Tokom letnjih vrućina krave se nekoliko puta rashlađuju, kako bismo imali veću proizvodnju mleka”, kaže Evelyn Rosenthal. Izraelske krave u proseku daju 12,000 litara mleka godišnje.
 
Joshua Miron iz naučnog centra Volcani kaže da imaju aparat koji omogućava da se putem interneta analizira sastav mleka i, na osnovu tih podataka, određuje cena.
 
Primenom novih tehnologija Izrael je u svetskom vrhu po prinosima i kvalitetu mleka. U odnosu na grla u Americi, za petinu su produktivnije, a u poređenju sa evropskim čak dvostruko!