Filipović: Izdvajanje za agrar je investicija, a ne potrošnja

PinterestFacebookTwitterShare

Ulaganje u poljoprivredu će ubuduće morati da se shvate kao investiranje, a ne potrošnja, izjavio je predsednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović, ističući da je neophodan sveobuhvatan zaokret u odnosu na poljoprivrednu proizvodnju.

 
“Prioritet se mora dati utvrđivanju postojane, održive i konzistentne agrarne politike na državnom nivou. Strategiju razvoja poljoprivrede, kao obavezujući dugoročni akt, treba da donese Skupština (Republike Srbije)”, kazao je on.
 
Filipović je ocenio da učešće agrarnog u republičkom budžeti ne bi smelo da bude manje od pet odsto, a za narednih pet godina “trebalo bi da stigne i do 10 odsto”. To znači da je “budžet u ovoj godini trebalo da bude oko 48 do 50 milijardi dinara”.
 
Prema njegovim rečima, dobro je što je agrarni budžet u ovoj godini povećan za 47 odsto i sada iznosi oko 30 milijardi dinara, pa će se, prema najavama, veći deo sredstava utrošiti za stočarstvo koje je “na niskim granama”, objavljeno je u časopisu Privredne komore Srbije “Korak”.    

 “Uz to, moramo menjati zemljišnu politiku treba da bude usmerena ka onim gazdinstvima koja mogu biti konkurentna sa agrarnim sektorom EU, pogotovo posle 2014. godine, kada skoro potpuno nestanu carine”, zaključio je predsednik Privredne komore Vojvodine.