Ukinuta vanredna situacija u celoj Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada Srbije ukinula je danas vanrednu situaciju u celoj Srbiji, koja je zbog obilnih snežnih padavina i niskih temperatura bila proglašena 5. februara, rečeno je Tanjugu u vladi.

Vlada Srbije prethodno je, 22. februara, ukinula vanrednu situaciju u većem delu zemlje, osim u 23 opštine gde je se život i dalje odvijao otežano.

Današnjom odlukom vlade vanredna situacija je ukinuta u opštinama Kuršumlija, Prokuplje, Trgovište, Surdulica, Vladičin Han, Bosilegrad, Vranje, Gornji Milanovac, Lučani, Ivanjica, Crna Trava, Medveđa, Vlasotince, Lebane, Boljevac, Sjenica, Nova Varoš, Bajina Bašta, Prijepolje, Priboj, Tutin, Novi Pazar i Kraljevo.

Vlada je ukinula vanrednu situaciju na predlog Republičkg štaba, koji je na današnjoj sednici formirao i operativno-stručni tim zadužen za praćenje klizišta u cilju smanjenja rizika od posledica koja bi klizišta mogala da izazovu po građane i njihovu imovini, a na čelu tog štaba je na Branko Jovanović.

Komandant štaba i zamenik premijera Ivica Dačić je kazao da je najvažnije da se sada preispitaju sve posledice koje je led mogao da nanese i da se nakon toga odredi šta treba da se menja u praksi i zakonima u toj oblasi. On je istako da Srbija treba da se pripremi za poplave i klizišta, a da će Štab pratiti situcaiju.
“Treba da se pripremimo za mart, kao to ne bi bio mesec nove vanredne situacije zbog poplava”, zaključio je Dačić.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da bi u roku od 48 sati, od snega i leda trebalo da bude očišćeno preostalih 2.300 kilometara nekategorisanih i lokalnih puteva, čime će se život u Srbiji potpuno normalizovati. On je dodao da je još uvek oko 1.500 građana, uglavnom oko Sjenice, Priboja i Nove Varoši, odsečeno od sveta, ali da se svakodnevno oko 5.000 ljudi “oslobodi” od snega. Marić je podsetio da je do sada usled elementarnih nepogoda izazvanih snežnim padavinama u Srbiji nastaradlo 22-oje ljudi, da se još jedna osoba vodi kao nestala, dok je spašeno 308 ljudi.

Ministar zdravlja Zoran Stanković naveo je da su neke zdravstvene ustanove, poput Klinike za neourologiju u Kragujevcu, neupotrebljive zbog prokišnjavanja, dok su dečje odeljenje Kliničkog centra u Zaječaru i Zdravstveni centar u Surdulici ugroženi zbog klizišta. Prema njegovom mišljenju, potrebno je obezbediti desetak terenskih vozila koja bi došla do svih građana kojima je potrebna pomoć, a pre svega do žitelja Kuršumljije, Sjenice, Tutina, Novog Pazara i Vladičinog Hana. Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je da trenutno oko 134 škole otežano rade, dok u još uvek zavejanim krajevima ne rade isturena odeljenja.

Ministrastvo prosvete će, prema nnjegovim rečima, obrazovnim ustanovama i fakultetima morati da pomaže jer zbog prokišnjavanja u nekima od njih ne može da održava nastava.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Milan Dacić naglasio je da je na većini reka u Srbiji vodostaji u stagnaciji i da će tako ostati do 2. marta, ali da je nakon tog perioda usled topljenja snega i porasta temperature moguć blagi porast vodostaja.

Direktor Direkcije za vode Srbije Aleksandar Prodanović takođe je rekao da su na glavnim vodotocima u Srbiji, poput Drine i Save, vodostaji na srednjem nivou za ovo doba godine, što je dobro, ali da postoji mogućnost da tokom marta budu povećani. Prodanović je istakao da treba pronaći odgovrne za to što je transport na Dunavu obavljan u vreme kada je plovidba tom rekom bila zabranjena.