Mardok pokrenuo novi časopis – “Sun on Sunday”

PinterestFacebookTwitterShare

Na britanskim kioscima danas se pojavio novi tabloid Ruperta Mardoka “Sun on Sunday” koji je zamenio ugašeni “News of the world”, uz obećanje da će nova publikacija ispuniti visoke etičke standarde.

Osamdesetogodišnji medijski magnat je sinoć lično nadgledao štampanje novog tabloida u štampariji u Herdfordširu, severno od Londona, pruživši na taj način podršku publikaciji za koju se nada da će postati najčitanije nedelje novine.

“Naši novinari moraju poštovati kodeks uređivanja propisan od strane Komisije za novinarske žalbe, a koji predstavlja standard za etičko ponašanje u novinarstvu, kao i standarde poslovnog ponašanja same kompanije ‘News corporation'”, navedeno je u uvodniku današnjeg izdanja, prenosi AFP.

“Možete biti uvereni da će naši novinari poštovati vrednosti pristojnosti prilikom prikupljanja informacija”, poručuje se u uvodniku i dodaje da će list biti i “neustrašiv, otvoren, intrigantan i zabavan”.

Novi tabloid je pokrenut više od sedam meseci pošto je Mardokova kompanija “News corporation” bila primorana da ugasi tabloid “News of the world”, koji je izlazio 168 godina, zbog skandala oko prisluškivanja govorne pošte na mobilnim telefonima.

Skanadal je izbio u julu kada je obelodanjeno da je privatni detektiv, koji je radio za taj tabloid, pristupao govornoj pošti nestale britanske učenice Mili Dauler, koja je kasnije ponađena mrtva.

“News international”, britanski deo “News corporation”, posle toga je morao da plati odšetu po osnovu više desetina žalbi koje su uložile poznate i javne ličnosti čiji su telefoni, takođe, prisluškivani.