U Turiji napravljena kobasica od 2.028. metara

PinterestFacebookTwitterShare

U kobasici se našlo mleveno meso od 30 tovljenika, nekoliko desetina kilograma soli, paprike, bibera, ali i još ponekih “tajnih” začina.

Na tradicionalnoj “Kobasicijadi” u mestu Turija kod Srbobrana danas u podne predstavljena je “najduža kobasica na svetu”, dugačka 2.028 metara.
 
Nakon merenja, kobasicu su prodavali na metar, a brojni posetioci su je “razgrabili”.

 
U kobasici se našlo mleveno meso od 30 tovljenika, nekoliko desetina kilograma soli, paprike, bibera, ali i još ponekih “tajnih” začina, kazali su organizatori.
 
Hiljadama posetilaca, pored kobasica, nude se i ovčiji, juneći i svinjski paprikaši, roštilj, ali i vo na ražnju.

 
Tokom trodnevne manifestacije, koja se završava sutra, organizuju se i takmičenja u starim sportskim disciplinama, kao i kulturno-umetnički program.

 
Kobasicijadu organizuje Humanitarno udruženje “Kobasicijada” iz Turije.

 
U susret ovogodišnjoj manifestaciji, međutim, osnovano je i udruženje “Majstori turinske kobasice”.

 
Predsednik ovog udruženja Danilo Beljanski rekao je novinarima da je njihov cilj da omoguće da svi meštani Turije mogu na Kobasicijadi da prodaju svoje proizvode, a ne samo, kako je rekao, predstavnici klanične industrije i veliki proizvođači.

 
Beljanski je rekao da im cilj nije da učestvuju u organizaciji “Kobasicijade”, već samo da omoguće i malim proizvođačima da prodaju svoje proizvode.

 
Objasnio je da ove godine nisu uspeli da ostvare svoj cilj, jer nisu imali dovoljno vremena da prođu kroz sve inspekcijske kontrole.

 
U ime organizatora Miroslav Medurić rekao je novinarima da nije obavešten o osnivanju udruženja, ali je dodao da ko god želi da dođe na “Kobasicijadu” – dobrodošao je.