Japanci kupuju Apatinsku pivaru?

PinterestFacebookTwitterShare

Engleski fond “CVC capital partners” želi da proda pivare koje posjeduje u devet zemalja istočne i srednje Evrope, među kojima i Apatinsku pivaru. Među najozbiljnijim kupcima su japanske kompanije Asahi i Suntori.
 
Kako piše Reuters, pivare koje su predmet prodaje, CVC je pre dve i po godine kupio od giganta AB InBeva, koji će sada imati pravo preče kupovine. Japanci su sada najozbiljniji kupci i transakcija za sve pivare mogla bi da košta oko tri milijarde evra, što je cena po kojoj ih je CVC otkupio od AB InBeva. 

Rojters ističe da je Asahi proizvođač najprofavanijeg piva u azijsko-pacifičkoj regiji, kao i da ima plan da proizvodnju u inostranstvu poveća 20 do 30 odsto. Njegov rival za evropske pivare, Suntori u potrazi je za dinamičnim tržištima van svog matičnog. Imaju i plan da povećaju svoj udeo na vinarskom tržištu Francuske, gde posluju u proteklih godinu. 

Apatinska pivara je bila u paketu sa pivarama u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Češkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i Slovačkoj dok su poslovale pod zaštitinim znakom AB InBeva, koji ih je 2009. godine prodao fondu CVC.