Sprečen atentat na Vladimira Putina

PinterestFacebookTwitterShare

Ruske i ukrajinske specijalne službe sprečile su atentat na premijera i predsedničkog kandidata Vladimira Putina, saopštio je danas državni Prvi kanal.
 
Po informaciji te TV, u Odesi, u Ukrajini uhvaćeni su banditi za kojima je bila raspisana međunarodna poternica. Iz njihovih priznanja proizilazi da su nameravali da izvrše atentat odmah posle predsedničkih izbora 4. marta .
 
Na televizijskom snimku dvojica ljudi govore kako su delovali po nalogu vođe čečenskih pobunjenika Doku Umarova i kako su u ukrajinskoj luci Odesi pripremali napad koji je trebalo da izvedu u Moskvi, prenela je agencija Frans pres.
 
U izveštaju se navodi da su trojica zaverenika došli u Ukrajinu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Turske, sa „jasnim instrukcijama od predstavnika Doku Umarova“, a da je jedan od njih poginuo u eksploziji početkom januara, zbog koje je pokrenuta istraga.
 
„Rekli su nam da prvo dođemo u Odesu i naučimo da pravimo bombe. A onda ćete kasnije, u Moskvi, izvesti napade komercijalne ciljeve a na kraju ćete izvesti atentat na Putina“, rekao je čovek po imenu Ilja Pjanzin.
 
Drugi čovek na snimku, po imenu Adam Osmajev, rekao je da je krajnji rok za izvođenje atentata bio posle izbora 4. marta, na kojima će, kako se očekuje, Putin osvojiti treći predsednički mandat.
 
Pre četiri godine, na dan predsedničkih izbora 2. marta 2008. godine, specijalne službe su, kako je tada saopšteno već sprečile atentat na Putina, koji je u to vreme bio predsednik države.