Albanski premijer daje državljanstvo za 100.000 evra investicija

PinterestFacebookTwitterShare

Inicijativa premijera Salji Beriše da strancima odobri albansko državljanstvo ako investiraju 100 hiljada evra u Albaniju, izazvala je oštra reagovanja pošto se strahuje da će se zemlja pretvoriti u stecište kriminalaca i terorista.

Opozicija u Tirani, međutim, kaže da on na taj način želi da obezbedi nove glasove uoči parlamentarnih izbora 2013. godine, pogotovo što Beriša, takođe, predlaže da se državljanstvo odobri i građanima albanskog porekla koji žive u drugim zemljama.

Predlog premijera Beriše da se dodeli državljanstvo strancima koji investiraju najmanje 100.000 evra u Albaniji izaziva zabrinutost među onima koji strahuju da bi ta izmena napravila rupu u zakonu za teroriste i kriminalce.

“Suma od 100.000 evra, koju je naveo premijer  je, relativno gledano, mali iznos novca za terorističke organizacije, koje mogu da koriste teritoriju, njene mogućnosti i prostor, što bi omogućilo njenim članovima da uzmu albansko državljanstvo”, upozoravaju u vodećoj opozicionoj Socijalističkoj partiji.

“Državljanstvo zasnovano na investicijama, nanelo bi štetu zemlji. Ono što Salji Beriša radi Albaniji je bez presedana – on za novac, želi da dobije nešto više glasova na izborima 2013. godine”, izjavio je poslanik Socijalističke partije Erion Brace dnevniku “Šekuli”.

Građanska organizacija Savez crveno-crno, koja je poznata po svom nacionalističkom programu, podržava dodeljivanje državljanstva osobama albanskog porekla, ali se protivi davanju državljanstva na osnovu investiranja. Oni tvrde da bi podnosiocima zahteva koji imaju dosijee o kriminalnim radnjama trebalo odbiti državljanstvo.

U Evropskoj uniji zasad nisu reagovali na ovu inicijativu premijera Beriše.

Sličan plan u Crnoj Gori naišao je, međutim, na oštre kritike 2010. godine, koja je odustala od te inicijative. Tada je svrgnuti tajlandski premijer Taksin Šinavatra dobio državljanstvo uprkos pokrenutim tužbama za korupciju sa kojima se suočavao u svojoj zemlji.