G20: Spasavanje Evrope odloženo do aprila

PinterestFacebookTwitterShare

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) nisu uspeli da dogovore izdvajanje dodatnih sredstava u Međunarodni monetarni fond ili evropski antikrizni fond (EFSF).
 
U svom zajedničkom saopštenju oni su istakli da je moguće da se već idućeg meseca povećaju sredstva EFSF, ali nisu naveli nikakve detalje. Pregovori su na taj način odloženi za sledeći samit G20, koji će se održati krajem aprila, a svi učesnici “velike dvadesetorke” bi sporazume mogli da potpišu tek u junu, piše “Wall Street Journal”.
 
Zemlje G20 će moći da povećaju visinu sredstava MMF tek nakon što se uveća fond EFSF, čime će se poverenje vratiti na tržište, i sprečiti širenje krize na zemlje u susedstvu Grčke. Međutim, zvaničnici G20 za dva dana nisu uspeli da u to ubede i Nemačku, koja se uporno protivi povećanju obima fonda za pomoć prezaduženim članicama evrozone.
 
Privremeni fond EFSF ovog leta bi trebalo da zameni Evropski mehanizam za finansijsku pomoć. Planirani je da se fond EFSF uveća na bilion dolara, ali za sada ne postoji precizan plan kako to i da se uradi, a Nemačka za sada blokira pokušaje da se takva odluka donese. Ukolko Evropljani ipak postignu dogovor, sredstva MMF će se povećati za 500 milijardi dolara.
 
Na samitu su se čule glasine da je Kina spremna da u fond unese 100 milijardi dolara, a Japan 50 milijardi, ali zvanično obećanje niko nije dao.