Rotšild i princ Čarls ulažu u zelene elektrane

PinterestFacebookTwitterShare

Investitori, među kojima su britanski princ Čarls i britanski finansijer Džejkob Rotšild, uložiće 102 milijuna dolara u proizvodnju električne energije iz otpada.

Konzorcij će, kako piše Business Green osnovati kompaniju pod nazivom “Tamar Energy” koja će u narednih nekoliko godina u Velikoj Britaniji izgraditi 40 elektrana ukupe instalirane snage 100 megavata. Buduće “zelene” elektrane će raditi na principu fermentacije sa stvaranjem biogoriva koji će se koristiti kao gorivo za proizvodnju struje. Slične elektrane mogu raditi kako na komunalni tako i na poljoprivredni otpad.

Britanska vlada planira da do 2020. godine najmanje 15 posto proizivedene električne energije dobije iz obnovljivih izvora. Za sada u zemlji radi 200 elektrana na otpad, ukupne snage oko 170 megavata. Poređenja radi, snaga jednog reaktora nuklearne centrale se kreće od 800 do 1.200 megavata.

Pored naslednika britanskog prestolja i RIT Capital Partners na čijem je čelu Rotšild, konzorciju se priključio jedan od najvećih lanaca supermarketa u Britaniji “J Sainsbury” i investicijski fond vlade emirata Abu Dhabija i sultanata Brunei.