Hrvatski premijer nema vremena za mlekare

PinterestFacebookTwitterShare

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ocenio je da nema potreba da dodatnim razgovorima s mlekarima koji protestvuju već 13 dana.
 
On je ocenio i da nema razloga da premijer Zoran Milanović zbog toga odloži svoj put u BiH.
 
“Mi smo razgovarali s proizvođačima mleka unazad desetak dana i stvarno ne vidim razloga za posebnim zahtevima za ponovni razgovor. Što se tiče Milanovića, on ima mnogo posla i mislim da njegove obaveze u BiH neće biti pomaknute”, rekao je Jakovina.
 
S obzirom na tvrdnje nekih lidera protesta da je Jakovina primao podsticaje za voćnjak koji nije održavao, on je rekao da je za voćnjak, koji je njegova familija zasadila 90-ih godina, dobio 60.000 kuna (oko 8.000 evra) podsticaja, ali da su ga prodali 2006. godine.

Mlekari protestuju na 28 mesta zbog niske otkupne cene mleka i najavljuju da će tamo ostati sve do razgovora sa premijerom Milanovićem.

“Mi smo hteli dobiti za isti sto udruženja proizvođača mleka i mlekarsku industriju da oni postignu dogovor oko novog modela otkupne cene mlijeka. To smo i napravili i došli do modela koji je najbliži kompromisnom rešenju”, rekao je Jakovina.

On je dodao da su u tim pregovorima bili samo moderator i da je njihov zadatak napraviti reforme u poljoprivredi i ponovio poziv da proizvođači sklone traktore s puteva.