Savet Univerziteta u Beogradu raspisao izbore za rektora

PinterestFacebookTwitterShare

Savet Univerziteta u Beogradu doneo je danas odluku o raspisivanju izbora za rektora i četiri prorektora i formirao komisiju koja će sprovesti izbore.
 
Rektor Branko Kovačević je kazao da naučno-nastavna veća svih fakulteta treba da predlože svoje kandidate za rektora, i ocenio da bi budući prvi čovek Univerzitzeta mogao biti iz grupacije medicinskih nauka.
 
“Prirodno je da dođe neki čovek koji je upravljao Medicinskim fakultetom i koji ima iskustva rukovođenjem velikim sistemima”, rekao je Kovačević u zgradi Univerziteta.
 
Kovačević je podsetio da je najviše rektora bilo iz grupacije društveno-humanističkih nauka, zatim prirodnih i tehničkih nauka, a najmanje medicinskih. Sumirajući svoj dosadašnji rad, Kovačević je rekao da mnogo toga nije urađeno, kao i da je “glavna mana to što nema nacionalnog kvalifikacionog okvira, ne postoji usaglašenost sa evropskim nacionalnim okvirom”.
 
“Evropa je otišla korak dalje, izvršili su reformu na osnovnim studijama. Reforma u visokom obrazovanju u Srbiji mora da se završi”, rekao je Kovačević.
 
Savet Univerziteta formirao je Komisiju za sprovođenje izbora koju čine tri predstavnika Univerziteta, jedan predstavnik studenata i jedan član koga imenuje Vlada Srbije, a svi su iz Saveta. Novi rektor za školsku 2012/2013, 2013/2014 i 2014/2015. godinu biće izabran na sednici Saveta krajem maja. Biće to 35 rektor od osnivanja Univerziteta u Beogradu 1905. godine.
 
Rektoru, prof. dr Branku Kovačeviću, ovo je drugi mandat.