Cene važnih prehrambenih proizvoda ostaće stabilne

PinterestFacebookTwitterShare

Krajem marta i početkom aprila potrošače u Srbiji očekuju nova poskupljenja bezalkoholnih pića, flaširanih voda, kućne hemije i kozmetike, ali će cene hleba, brašna, ulja, mleka, šećera i svežeg mesa i dalje biti stabilne, jer su marže za te proizvode pod kontrolom države, rekli su trgovci agenciji Tanjug.
 
Razlozi su, kako navode trgovci, novi, viši, cenovnici koje su im prosledili dobavljači i proizvođači zbog rasta kursa evra i poskupljenja goriva. U narednom periodu može se očekivati poskupljenje suvomesnatih proizvoda od pet do 30 procenata, zavisno od proizvođača, jaja za 10 procenata, margarina za pet procenata, testenina od 10 do 13 procenata kao i kvasca od pet do 12 procenata.

U nekim trgovinama poskupeće, takođe, sveža i smrznuta piletina za šest odsto, neki konditorski proizvodi, uglavnom iz uvoza, do deset odsto, supe iz kesice pet odsto za koliko će “skočiti” i cena nekih vrsta kafe, dok će i mineralne vode poskupeti za osam odsto, a gazirani sokovi za pet procenata.
 
Vlada Srbije krajem prošle godine donela je Uredbu kojom se marža u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na deset odsto. Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer, i svinjsko, goveđe, kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

Na poskupljenja organizacije potrošača negoduju jer, kako objašnjavaju, to će dodatno urušiti ionako nizak standard građana Srbije.
Predsednica Centra za zaštitu potrošača (CEPS) Vera Vida istakla je da su trgovci jedva dočekali skok evra prema dinaru kako bi opravdali podizanje cena.

“Brine nas poskupljenje (nekih) važnih životnih namirnica, jer je to dodatni udar na ionako tanak novčanik naših potrošca”, kazala je ona.

Vida je podsetila da na prosečnu potrošačku korpu u Srbiji odlazi oko 40 odsto prosečne zarade, što je znatno više iznad proseka u EU (oko 17 procenata), dok će najvljena poskupljenja taj postotak povećati.
Predsednica CEPS-a pozvala je trgovce da budu solidarni sa potrošačima da u jeku krize ne misle samo na profit i da im reper ne bude rast evra, nego da se osvrnu na prosečne plate i penzije u Srbiji koje dugo nisu povećane.