U Paraćin stižu junice iz Austrije

PinterestFacebookTwitterShare

U Paraćinu su danas predstavnici lokalne uprave i rukovodstva beogradskog „Interkomerca“ potpisali sporazum o kupovini prvih 70 od planiranig 300 steonih junica za potrebe te opštine.

Gradonačelnik Saša Paunović je ukazao da opština Paraćin ovaj projekat za potrebe poljoprivrednika realizuje sopstvenim sredstvima, a vrednost jedne kvalitetne steone junice je 240.000 dinara. Ova kvalitetna grla biće uvežena iz Austrije i biće podeljena sredinom maja registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, na osnovu konkursa.

– Radi se o uvozu visokokvalitetnih steonih junica od 3,5 do šest meseci. Radi se o junicama simentalske rase visokokvalitetnog genetskog potencijala i kada je reč o mlečnosti i kvalitetnom potomstvu – rekao je Goran Perčević, direktor „Interkomerca“.

Perčević je naveo kako će broj steonih junica uvezenih u Srbiju iz Austrije i Bavarske od početka 2011, uključujući i ugovore koji treba da budu realizovani zaključno sa 15. aprilom godine, dostići 7.000 grla.

– Stvorena je osnova za razvoj stočarstva kod nas i vraćanje Srbije na prošlo vreme kada je imala primat u izvozu mesa i mesnih prerađevina. Količine mleka koje daju ove junice najbolje su i za potrebe mlečne industrije – primetio je direktor Perčević.

Perčević je naveo kako „Interkomerc“ ima poseban ugovor sa Udruženjem „Simentalaca“ iz Austrije i Bavarske pa je to glavni razlog što u Srbiji stižu kvalitetna grla za proizvodnju mleka, a istovremeno veoma otporna i prilagodljiv ovdašnjim uslovima. „Interkomerc“ uvozi junice po više osnova, po programu Ministarstva poljoprivrede, po osnovu opštinskih projekata i projekata privatnih preduzeća i farmi, zaključio Perčević.