Žitorađa: podeljeno 250 junica

PinterestFacebookTwitterShare

Poljoprivrednicima sa teritorije žitorađske opštine podeljene su 250 visokoproduktivne steone junice uvezene iz Austrije.


Vrednost junica je oko 65 miliona dinara. Za nabavku rasnih grla simentalske rase opština Žitorađe je iz lokalnog budžeta izdvojila oko 15 miliona dinara, dok je ostatak novca, 45 miliona obezbedilo nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

Kriterijume za raspodelu junica, ranije je odredilo Opštinsko veće a prema rečima Gorana Stojkovića predsednika opštine, interesovanje stočara je bilo ogromno.

– Za dodelu priplodnih junica prema uredbi Ministarstva poljoprivrede o podsticaju razvoja stočarstva mogli su da konkurišu isključivo aktivna seoska gazdinstva koja u stajama već gaje minimum jednu kravu muzaru. Sva rasne grla su deljena besplatno, a poljoprivrednici neće smeti da ih otuđe na bilo koji način u perodu od pet godina od dana potpisivanja ugovora – kaže Stojković, koji se nada da će se novim junicama u mnogome poboljšati stočni fond u ovoj opštini u kojoj se 80 odsto ljudi bavi poljoprivredom.

Rasna grla su kupljena u Austriji na farmama poznatim po uzgoju krava muzara simentalske rase.

– Grla predstavljaju visok genetski potencijal, koja će uz adekvatan tretman i ishranu vrlo brzo dati rezultate u proizvodnji mleka, višestruko veće u odnosu na prosek na teritoriji opštine – dodaje Stojković.

Ilić Milivoje, stočar iz Žitorađe i jedan od onih koji je dobio junicu, ističe da ne pamti kada je opština ponudila nešto slično poljoprivrednicima.

– Sa ženom i dva sina bavim se isključivo poljoprivrednom proizvodnjom i od toga živimo. Već imam osam krava u staji, koje daju dnevno od 20 do 25 litra mleka. Iskren da budem, na prvi pogled junica koju sam dobio mi ne deluje kao simentalska rasa, ali smatram da su nadležni uradili posao odgovorno i da su krave one za koje se predstavljaju. Najvažnije je da je živa i zdrava, a kako će se pokazati videćemo već do kraja godine – kaže Milivoje.

On dodaje da mleko prodaje jednoj mlekari i da trenutna cena uz subvencije, nije toliko loša i daje motivaciju stočarima i da prošire proizvodnju.