Simentalke podeljene stočarima

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo poljoprivrede Srbije podelilo je stočarima u Žitorađi 250 steonih junica simentalske rase, rekao je danas za agenciju Beta predsednik opštine Goran Stojković.


Ta investicija vredna je 45 miliona dinara i realizovana je u okviru Uredbe Ministarstva za poljoprivredu kojom se podstiče razvoj stočarstva na jugu Srbije.

„Opština je u nabavku visokomlečnih junica iz Austrije uložila dodatnih 15 miliona kako bi najveće proizvođače mleka i mlečnih proizvoda u ovom kraju nagradila sa po jednom simentalkom“, kazao je Stojković.

Junice su dobili vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava pod uslovom da u staji imaju makar još jednu kravu muzaru, kao i da se bave proizvodnjom mleka.

Stojković je kazao da će ta investicija uticati na još veće i kvalitetnije individualne proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda, po čemu je Žitorađa nadaleko poznata. U opštini Žitorađa se 80 odsto stanovništva bavi poljoprivredom i stočarstvom. Svi koji su dobili rasne junice na poklon u obavezi su da prvo tele vrate opštini, kao i da poklonjenu junicu ne otuđe u roku od pet godina.