Ubrzan promet poljoprivrednih proizvoda Srbije i BiH

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) potpisale su u Beogradu dva protokola zahvaljujući kojima će biti olakšan i ubrzan međusobni promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
 
Ugovore su potpisali srpski ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Potpisani su protokoli o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani, kao i hrani za životinje biljnog i mešovitog porekla, kao i o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja. Ministar Petrović je nakon potpisivanja istakao da je na ovaj način otvoren novi put trgovine Srbije i Bosne i Hercegovine, jer će biti manje formalnosti zahvaljujući obostranom priznavanju laboratorijskih nalaza akreditovanih institucija.
 
„Od danas će biti mnogo manje nevolja i trošenja vremena“, kazao je on, naglašavajući da su potpisani ugovori iskaz međusobnog uvažavanja i poverenja i podsticaj privredi.
 
Petrović je rekao da potpisivanje protokola praktično znači „dovođenje CEFTA sporazuma u punu životnu snagu“, a da će biti srušene i necarinske barijere. On je podvukao da će korist od potpisanih protokola imati poljoprivrednici, prerađivači i prehrambena industrija Srbije i BiH, a naročito mala i srednja preduzeća koja će imati bolji ambijent za poslovanje. Petrović je kazao i da očekuje da će ovakav potez doprineti i povećanju spoljnotrgovinske razmene poljoprivrdeno-prehrambenih proizvoda između Srbije i BiH, čija je vrednost lane iznosila 500 miliona dolara. Petrović je podsetio da je Srbija ovakve ugovore prethodno potpisala sa Makedonijom i Crnom Gorom.
 
Šarović je naglasio da je reč o vrlo važnom trenutku koji na neki način predstavlja nastavak ranijih dogovora za prevladavanje necarinskih barijera u CEFTA regionu, te da će se najviše obradovati privreda i proizvođači.On je kazao da će na ovaj način biti unapređena bilateralna saradnja, a promet hrane između dve zemlje biti jeftiniji. Šarović je napomenuo i da će Hrvatska za godinu dana postati članica Evropske unije, zbog čega će se privrede Srbije i Bosne i Hercegovine „suočiti sa određenim bezbedonosnim barijerama“.
 
Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin pozdravio je potpisivanje tih ugovora, ističući da privrednici već pet godina, od momenta ratifikacije CEFTA sporazuma, traže takvu vrstu olakšica u poslovanju.Kako je kazao, obostrano priznavanje laboratorijskih nalaza akreditovanih institucija pre svega će doprineti smanjivanju troškova i „čepova“ na granicama kada je reč o prometu hrane.