Nagrada „Moma Dimić“ za Pištalovu „Veneciju“

Žiri za dodelu književne nagrade „Moma Dimić“ za 2010/2011. godinu jednoglasno je odlučio da nagradu dodeli romanu „Venecija“ Vladimira Pištala u izdanju zrenjaninske „Agore“, saopšteno je danas iz Biblioteke grada Beograda.

Žiri, u sastavu Jasmina Vrbavac, Živka Maričić, Jasmina Ninkov, Marko Nedić i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik), ocenio je da je „Venecija“ žanrovski slojevito delo u kome kroz fiktivni putopis/potragu, vreme i kulturne slojeve, narator dolazi do spoznaje o složenosti sopstvenog identiteta. „Brojnim literarnim i kulturnim reminiscencijama, pregnantnim, lirski stilizovanim opisima i efektnim poređenjima, Pištalo je ostvario naglašeno i sugestivno delo izrazite umetničke vrednosti“, navodi se u obrazloženju žirija.

U najužem izboru za nagradu bile su knjige „Trezvenjaci na pijanoj lađi“ Mirka Demića, „Priče sa Galiole“ Arsenija Jovanovića, „Ezan“ Marka Nikolića i „Ultramarin“ Milete Prodanovića. Dodela nagrade biće održana 12. jula u Neminikućama kod Sopota, u okviru tradicionalne manifestacije „Dani Milovana Vidakkovića“.