48 miliona evra za preduzeća na Zapadnom Balkanu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na susretu lidera Zapadnog Balkana i visokih zvaničnika Evropske unije u Trstu potpisan je sporazum o Mehanizmu za razvoj i inovacije preduzeća na Zapadnom Balkanu od 48 miliona evra, što je “svež novac” uz već raspoloživih 100 miliona evra za podršku firmama u regionu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han na svečanosti potpisivanja sporazuma u okviru Poslovnog foruma na samitu za Zapadni Balkan izjavio da će to omogućiti da se pruži podrška za razvoj i poslovanje šest hiljada preduzeća na Zapadnom Balkanu.

Sredstva u Mehanizam za razvoj i inovacije preduzeća na Zapadnom Balkanu su dali i Evropski investicioni fond, Svetska banka i još neke međunarodne finansijske organizacije.

EU je, rekao je Han, za poslednjih deset godina u te svrhe već dala 220 miliona evra, što je omogućilo da preduzeća u regionu dobiju 400 hiljada pozajmica u vrednosti od preko tri milijarde evra.

Na području Zapadnog Balkana, po njegovim rečima, postoje još znatne mogućnosti za razvoj i zato je potrebno to i podržati finansijskim sredstvima.

“Ekonomska spremnost je od ključne važnosti za ulazak zemalja tog regiona u članstvo EU i ako one budu ekonomski privlačne kako za inostrane investitore, ali i ljude unutar tih zemalja, to će uticati i na kvalitet i nezavisnost pravosuđa”, naveo je evropski komesar za proširenje.

Tada će, dodao je Han, “moći i da se privuku inostrani investitori, ako se osvedoče da mogu da se pouzdaju u nezavisnost pravosuđa”.

Na samitu za Zapadni Balkan, pored visokih zvaničnika regiona učestvuju i čelnici EU i sedam članica Unije, među kojima i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, italijanski premijer Paolo Đentiloni, kao i premijeri ili ministri Austrije, Slovenije, Hrvatske i Velike Britanije.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay