SAD i Japan štampaju novac kako bi podstakli izvoz

PinterestFacebookTwitterShare

Nova vlada u Japanu uopšte ne krije svoju nameru da uposli štamparske mašine svoje nacionalne banke. U tome vidi jedini izlaz iz deflacije koja joj preti i način kako da pomogne svojim brojnim izvoznicima, jer jeftiniji jen znači i jeftiniji proizvodi Sonya ili Toyote – što se u ovom trenutku čini važnijim nego briga o uštedama koje će tako postati manje vredne, piše u analizi Deutsche Welle o nameri Japana i SAD-a da namerno oslabe svoje valute i tako se izvuku iz ekonomske krize. Naime, čvrsta valuta je loša za izvoz pa da bi savladale ekonomsku krizu, sve više zemalja jednostavno štampa novac – tako da je već reč o pravom ratu na menjačnicama.

Američki Fed štampa dolare i čak je izmislio novi, elegantni pojam umesto omražene reči inflacija – ‘kvantitativno labavljenje’. Još od početka krize Fed nudi novac praktično bez ikakve kamate, a ujedno i masovno kupuje državne obveznice, podseća DW.

Usprkos svim nevoljama u Evropskoj uniji, vrednost evra uporno raste. Zapravo, baš kao američki Fed i Evropska centralna banka drži ključnu kamatnu stopu na istorijsko niskom nivou. Povrh toga, masovno kupuje obveznice država koje su u nevoljama i zasipa tržište svežim novcem.

Zemlje na jugu Evropske unije zapravo ne bi imale ništa protiv da evro izgubi na svojoj vrednosti kako bi roba iz Grčke, Italije ili Španije postala jeftinija na svetskom tržištu, navodi se u analizi.

Ipak, prerano je reći ko je u pravu: zemlje koje štampaju novac ili Evropska centralna banka koja insistira na stabilnosti evra. Konačno, i nova poplava svog novca koju priprema Japan lako bi mogao da se pretvori u katastrofu. Japanski državni dug se već može meriti s onim u Grčkoj – premašio je i 230 % BDP-a i ako Tokio i dalje bude pokušao novim dugovima da pomogne ekonomiji pre ili kasnije će investitori izgubiti poverenje u državne obveznice Japana, navodi se u zaključku analize.