You Tube uveo pretplatu za pojedine kanale

PinterestFacebookTwitterShare

You Tube juče popodne uveo je pretplatu za pojedine kanale. Potez o kom se dugo spekulisalo predstavlja pilot program u koji je uključeno 30 partnera.

Korisnici će za pojedine kanale morati da izdvoje na mesečnom nivou od 99 centi do 7,99 dolara. Aranžman omogućava kreatorima sadržaja nov način da zarade od svoje popularnosti. Pretplata predstavlja i nov izvor prihoda za You Tube, iako se postavlja pitanje da li će korisnici biti spremni da plate za sadržaj,  s obzirom da je You Tube gotovo sinonim za besplatan video.

Sa liste kanala koji uvode pretplatu izostali su gotovo sve najveće medijske kompanije poput Walt Disney-a i Comcast-a koji je vlasnik NBC Universal-a. Korisnici će morati da izdvoje novac za kanale poput National Geographic Kids, Sesame Workshop, za nekoliko kanala posvećenih filmovima i dokumentarcima, specijalizovane savetodavne kanale.

Svi kanali koji uvode pretplatu ponudiće isprva svoj sadržaj besplatno u trajanju od dve nedelje, a biće i dosta ponuda sa popustom na godišnje pretplate. Plaćanje se vrši preko Google Wallet-a, istog sistema koji koristi i Google Appa Store. Cene pretplate određivaće kanali.

You Tube je odbio da otkrije na koji način će prihod od pretplate biti podeljen sa proizvođačima kanala. Kada je u pitanju oglašavanje 45 odsto prihoda zadržava You Tube, dok ostatak ide kanalima.