Grčka mora da se vrati na tržište obveznica

 

Prezadužena Grčka do 2014. godine mora se vratiti na tržište obveznica, nakon što su najnoviji podaci ukazali na dalji rast već rekordne stope nezaposlenosti, istakao je grčki ministar finansija janis Sturnaras.

„Nadam se da će se Grčka krajem 2014. vratiti na tržišta, nakon što postignemo primarni suficit i vratimo se na rast“, izjavio je Sturnaras za državnu televiziju NET, a prenosi France press.

Zvanična Atina od 2010. godine nije emitovala dugoročne obveznice, a trenutno emituje samo šestomesečne zapise kako bi između isplata međunarodne pomoći osigurala svoj opstanak.

„Nadam se da će nas poslužiti sreća, kao što je to bio slučaj sa Portugalom i Irskom, koje su počele da se vraćaju na tržišta, uz kamate koje su ispod šest odsto“, rekao je Sturnaras.

Grčka je prošle godine obrisala gotovo trećinu svog celokupnog duga, u okviru neverovatnog otpisa više od 100 milijardi evra duga u rukama privatnih kreditora.

Pogođena šestogodišnjom recesijom, nezaposlenost u Grčkoj se u februaru popela na 27 odsto radne snage sa januarskih 26,7 odsto, dok je najveća stopa nezaposlenosti registrovana među mladima između 15 i 24 godine starosti, pokazali su podaci zvanične agencije za statistiku.