Dinkić tražio pomoć za srpske firme

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić je u Istanbulu zatražio pomoć za mala i srednja preduzeća u Srbiji i ukazao da državi nije potrebna pomoć.

"Podrška malim i srednjim preduzećima i podsticanje proizvodnje jeste osnovni prioritet svih zemalja, kao i podsticanje industrija zasnovnih na znanju. To su teme koje dominiraju ovogodišnjom konferencijom EBRD i kjučne su za dalji razvoj Srbije", izjavio je Dinkić.

On je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija Srbije, u razgovorima sa predsednicima EBRD, Evropske investicione banke (EIB), Centralne evropske banke (CEB), Međunarodne finansijske korporacije (IFC), istakao da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je u prvom kvartalu ove godine imala rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od dva odsto.

"Srbija je napravila skroman rast BDP-a, ali nama to nije dovoljno. Mi smo nezadovoljni tim rezultatom. Srbija treba da raste brže i da se razvija, jer svesni smo da imamo neravnomeran razvoj. U našoj zemlji automobilska industrija vuče razvoj, ali moramo da pomognemo sada i drugim sektorima", ocenio je Dinkić.

Dinkić je danas govorio i na okruglom stolu o investicionim prilikama i mogućnostima u Srbiji, koji je organizovan u okviru konferencije EBRD. Godišnjoj skupštini EBRD prisustvuje i ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović koja je ambasador Srbije u toj finansijskoj instituciji.

Foto: Beta