EBRD prognozira privredni rast Srbije od 2,2 odsto u 2013.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u danas objavljenom izveštaju progozirala privredni rast Srbije na 2,2 odsto u 2013, nakon pada privrednih aktivnosti u 2012. za 1,7 odsto.

U januaru je EBRD za Srbiju prognozirala rast od 2,1 odsto u ovoj godini.

Kako se navodi u izveštaju koji je predstavljen na godišnjoj konfernciji EBRD u Istanbulu, u 2014 očekuje se rast od 1,9 odsto.

Ove godine EBRD na Kosovu očekuje se privredni rast od tri odsto, u Makedoniji i Albaniji po 1,5 odsto, Crnoj Gori jedan odsto, a u Bosni i Hercegovini od samo 0,1 odsto. U okruženju EBRD pad privrednih aktivnosti u tekućoj godini prognozira Hrvatskoj od 0,3 odsto i Sloveniji od 2,5 odsto.

Prema EBRD Hrvatska će se sledeće godine vratiti rastu od skoro dva odsto, a Slovenija će biti u padu od 0,9 odsto.

Jugoistočna Evropa će prema proceni EBRD imati umeren rast od 1,4 odsto u 2013. godini i 2,2 odsto u 2014. godini, nakon skromnih 0,3 odsto u 2012.

Reforme u regionu JIE kočilo je nepovoljno ekonomsko okruženje i region će biti pod uticajem problema u zoni evra koja je njegovo glavno izvozno tržište.

EBRD je smanjila procenu rasta za ovu godinu za zemlje od centralne Evrope do Centalne Azije i na Mediteranu u kojima je angažovana, na 2,2 odsto, sa pre samo četiri mesaca prognoziranih 3,1 odsto i pozvala region da hitno sprovede strukturne reforme.

Smanjenju prognoze posebno je doprinela usporavanje privrede u Rusiji i drugim velikim ekonomijama regiona, poput Poljske i Turske.

Ipak u izvestaju se ističe da najveći rizik za persepektive privrede i regiona ostaje evenutalno dalje pogoršanje krize u zoni evra.

Vodeći ekonomista Erik Berglof naglasio je predstavaljajući izveštaj značaj reforme koje će doprineti bržem otvaranju novih firmi, jačanju konkurencije i uklanjanje prepreka za poslovanje.

Prošle godine je rast u regionu bio 2,6 odsto, a EBRD očekuje snažniji oporavak 2014. godine od 3,2 odsto.