Programeri iz Srbije mogu da naplaćuju aplikacije

Programeri iz Srbije od sada imaju mogućnost da postavljaju i naplaćuju aplikacije za telefone koje pokreće operativni sistem Windows, a koje se nalaze u Windows Phone Store.

Kako se navodi u saopštenju, ovo je moguće zahvaljujući proširenju centra za programere na šest novih tržišta, među kojima su Avganistan, Crna Gora, Istočni Timor, Irak i Ukrajina.

Nova generacija smart telefona, koje pokreće operativni sistem Windows, iz meseca u mesec beleži porast učešća na tržištu. Samim tim, proširenje centra za programere i njihovo ohrabrivanje da rade na razvoju aplikacija predstavljaju logičan korak napred u osvajanju sve većeg broja korisnika.

Predstavnik kompanije Microsoft, Siniša Perović, smatra da je razvoj mobilnih aplikacija vrlo unosan i kreativan posao koji korisnicima pruža priliku da sa jedne strane zarade, a sa druge strane aktivno učestvuju u personalizaciji Windows telefona.

Aplikacija koju je razvio neko ko nije u svakodnevnom kontaktu sa kompanijom predstavlja snažnu kariku koja dodatno učvršćuje odnos korisnika prema operativnom sistemu, kazao je Perović.

''Verujem da će mogućnost naplate znanja i veština na globalnom tržištu, a kroz kvalitetne Windows Phone aplikacije, dati novi podsticaj ukupnoj ekonomiji, a pogotovo u oblasti malih i srednjih preduzeća u Srbiji'', dodao je.

U ovom trenutku, postavljanje i naplata aplikacija je moguća u 122 zemlje, dok je se aplikacije mogu preuzeti iz ukupno 191 države. Od obajvljivanja globalne dostupnosti Windows 8 operativnog sistema do danas, broj aplikacija za sve uređaje se uvećao šest puta.