Težak zadatak pred Slovenijom

Pred Slovenijom stoje najteži zadaci pokretanja privrede, stabilizacije javnih finansija i sanacija banaka, ocenila slovenačka premijerka Alenka Bratušek, predstavljajući program reformi i estabilizacije, koji je poslat u Brisel na razmatranje.

Veruje se da će najteži zadatak vlade biti pitanje tri najveće banke: Nove Ljubljanske banke (NLB), Nove Kreditne banke Maribor i Abanke. Uz to, Vlada Alenke Bratušek obećala je prodaju 15 državnih firmi.

Kao glavni razlog zašto se njena vlada odlučila povećati proračunske prihode povećanjem stope PDV, a ne za krizni porez koji bi se ubirao samo godinu i po dana, Bratušek je rekla da povećanje stope PDV najmanje štetno deluje na izvoz, kao glavni potencijalni generator oporavka zemlje.

Povećanjem stope PDV sa 20 na 22 posto, odnosno sa 8,5 na 9,5 posto, povećanjem nekih drugih dadžbina, kao i smanjenjem rashoda u javnom sektoru, Vlada Slovenije planira brzu fiskalnu stabilizaciju do 2017. godine, kada bi prihodi i rashodi bili ujednačeni i bez strukturnog deficita.

Evropska komisija će se krajem meseca izjasniti jesu li predložene mere dovoljne da Slovenija izbegne sankcije zbog velike makroekonomske neravnoteže i problema bankarskog sistema.