Bogataši čuvaju četvrt milijarde evra

PinterestFacebookTwitterShare

Na 236 bankovna računa u Srbiji "leži" najmanje pola miliona evra po računu, što je duplo više nego u štednji četiri miliona građana koji nisu imućni.

Ukupan iznos koji su bankama poverile najbogatije štediše premašuje 255 miliona evra, što je, u proseku, više od milion po računu, a najviše je štediša koji na računima "čuvaju" do 500 evra, pišu Novosti.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, čak 4,43 miliona svojim računima imaju u proseku, svega po 23 evra i njihova štednja jedva da dostiže jedan odsto od ukupnih 8,28 milijardi evra, koliko se trenutno nalazi u bankama. Poređenja radi, ušteđevine koju čuvaju najbogatiji zahvata čak tri odsto ukupnog iznosa.

Za njima slede, sa čak 10 odsto udela, četiri hiljade računa na kojima se nalazi više od 100.000, ali manje od 500.000 evra.

Koliko je ovih štediša na spisku poreznika, koji su dobrovoljno priznali da poseduju imovinu vredniju od 35 miliona dinara, što je oko 316.000 evra, nepoznanica je. Tek da se zna: na 4.881 računu ima više od 100.000 evra štednje, dok se za ovaj porez "prijavilo" oko hiljadu ljudi.

Poreznici će, svakako, raditi i naknadne kontrole, pa je moguće da "zavire" i u račune ponekog od ovih štediša. Iako su podaci o štednji bankarska tajna, pod određenim uslovima, zakon predviđa "izuzeća" od obaveze čuvanja tajne.

Poreska uprava, po propisima kojima se uređuju poslovi iz njene nadležnosti, pod određenim uslovima ima pravo uvida u račune štediša – rečeno je "Novostima" u jednoj banci. – Izuzeće od obaveze čuvanja tajne važi i za sudske naloge, MUP, NBS, Agenciju za sprečavanje pranja novca.

Država garantuje za depozite do 50.000 evra po štediši u svakoj banci. To praktično znači da, ako se bilo šta desi sa bankom, država na sebe preuzima obavezu da isplati ovoliki osigurani iznos. Upravo ove kategorija štediša, sa ulozima od 10.000 do 50.000 evra, čini polovinu ukupne štednje: na 187.632 računa "leži" ukupno 3,88 milijardi evra. Kada se na ovo doda još 1,62 milijarde evra, koliko su sakupili oni koji štede od tri do deset hiljada evra, dobija se 67 odsto ukupne devizne štednje stanovništva u bankama u Srbiji.