Novinari Bloomberga špijunirali bankare

Novinari svetski poznatog poslovnog portala Bloomberg koristili su privatne informacije s Bloombergovog terminala kako bi špijunirali zaposlene banke Goldman Sachs.

Novinar New York Posta naveo je da su Bloombergovi novinari špijunirali još najmanje jednu kompaniju, ali je nepoznato koliko je ta praksa trajala. Finansijske kompanije s Wall Streeta plaćaju Bloombergu milione dolara na godišnjem nivou kako bi za svoje zaposlene zakupili Bloombergov terminal na kojem se nalaze brojni poslovni podaci.

Terminal bi trebao da bude sasvim odvojen od sektora Bloomberga koji se bavi vestima. Bloombergovi reporteri koristili su privatne sisiteme i imali su uvid u to kada određeni klijenti ulaze na terminal i koje informacije i funkcije koriste. Poverljive i privatne informacije potom bi koristili za svoje ekskluzivne priče.

Prema izvorima iz JP Morgana, Bloombergovi novinari koristili su privatne informacije klijenata i kada su otkrili aferu ‘Londonski kit’, u kojoj se JP Morgan kladio na kreditne derivate toliko masivno da je uzrokovao poremećaje na tržištu. Goldman Sachs shvatio je šta rade Bloombergovi novinari pa im je Blomberg nedavno onemogućio pristup podacima iz terminala. Dan Doctorff, direktor Bloomberga poslao je email kojim se izvinjava klijentima na propustima i obećao da se to više neće ponoviti.