Za razvoj MSP u regionu 180 milijardi evra

Razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) je izuzetno značajan za uspešnost privreda regiona centralne i istočne Evrope (CIE) i stoga je neophodno da ovaj sektor bude u fokusu bankarskog finansiranja, generalna je ocena učesnika dvodnevne Godišnje konferencije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je danas završena u Istanbulu.

U periodu od 2007. do 2013. godine u region CIE usmereno je 180 milijardi evra iz strukturnih fondova EU. Sličan iznos, kako se čulo, mogao bi biti dostupan i za period od 2014. do 2020. godine.

Budući da EU finansira između 50 do 85 odsto vrednosti projekta, poslovne banke igraju ključnu ulogu u osiguravanju dodatnih sredstava.

Pored toga, Svetska banka, EIB i EBRD obvezali su se da će osigurati dodatnih 30 milijardi evra za rast u regionu CIE, za rešavanje prioritetnih područja kao što su MSP, obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost i inovacije.

Uključivanje novih zemalja iz regiona CIE u Evropsku uniju i EMU u narednim godinama trebalo bi, istaknuto je na konferenciji, da osigura dodatni impuls za poboljšanje poslovnog okruženja u regionu.

Nakon ekonomskih potresa koji su karakterisali okruženje u poslednjih nekoliko godina, direktne strane investicije u CIE će se, prema predviđanjima evropskih finansijskih stručnjaka i bankara, postepeno oporaviti, a moguće i udvostručiti do 2020. godine.

Na skupu je ukazano da region CIE i dalje ima značajan potencijal za rast, uz ocenu da će poboljšanje pokazatelja konkurentnosti, koji su već bolji od Latinske Amerike, samo osnažiti dalje napredovanje privredna u regionu.

Spoljna trgovina će, ocenjeno je, i dalje biti glavni pokretač ekonomskog rasta u zemljama CIE, a Nemačka, Rusija, Italija, Kina i Holandija predstavljaće pet glavnih trgovinskih partnera ovog regiona.

Kao rezultat jačanja tražnje, kreditna aktivnost u regionu će se ubrzati u skladu s privrednim rastom.

Očekuje se da će kreditiranje preduzeća nadmašiti kreditiranje potrošnje i da će u periodu od 2013. do 2015. godine dostići ukupnu prosečnu stopu rasta u jugoistočnoj Evropi od 7,1 odsto i stopu od 9,6 procenata u periodu od 2016. do 2020. godine.

Predviđa se, takođe, da će se stope rasta kreditiranja potrošnje i stambenog kreditiranja dugoročno povećati kako u centralnoj, tako i u jugoistočnoj Evropi. U Turskoj i Rusiji očekuje se da će ukupni rast kreditiranja stanovništva nadmašiti dinamiku kreditiranja preduzeća.