Pet kompanija zainteresovano za FAP

Da li će se ova 13. godina čekanja da država privatizuje pribojski FAP ipak posrećiti, aktuelno je pitanje ovih dana u gradu na Limu. Poslednjih meseci raste zainteresovanost stranih kompanija za tu neprivatizovanu fabriku koja je decenijama stub privrednog života celog kraja.

Ovde se, nezvanično, pominje da je jedna firma iz Italije ozbiljno zainteresovana da postane vlasnik FAP-a, kao i turski "Albajrak", te kompanije za proizvodnju kamiona i autobusa iz Rusije i Belorusije, piše Politika.

"Tačno je da ima zainteresovanih, s tim što je ipak rano za bilo kakve priče da je nešto rešeno. Činjenica je da raste interesovanje stranih kompanija za FAP. Mislim da je promena političke klime i odnosa prema Srbiji tu najbitnija, a biznismeni brzo predvide i osete političke zaokrete", kaže generalni direktor "FAP korporacije" Zoran Zaković.

Po njegovim rečima, najozbiljniju i najodređeniju ponudu za sada je iskazao "Albajrak" iz Turske. Ta kompanija bi da u FAP-u nastavi proizvodnju kamiona, s tim što bi njen obim višestruko povećala, na nekoliko hiljada vozila godišnje. Što se tiče Belorusa, pre mesec dana delegacija firme MAZ, zajedno sa beloruskim ambasadorom u Srbiji Vladimirom Čuševom, posetila je FAP i iskazala interesovanje za pribojsku fabriku. Zainteresovan je i ruski LIAZ, i to za proizvodnju autobusa u FAP-u, s tim što je u toku razmena tehničkih informacija.